FABRIC & CARE
Van de kwaliteit van onze kleding heeft u lange tijd plezier: onze items zijn met vakmanschap gemaakt en zorgvuldig afgewerkt. Maar u kunt ook zelf bijdragen aan de levensduur van uw favoriete items. Stoffen, kleuren en de taillering blijven langer mooi als u netjes omgaat met uw kleding.
Vraag uzelf bijvoorbeeld eens af of uw kleding al na één keer dragen gewassen moet worden. U kunt uw kleding immers ook luchten aan de waslijn. De zon en de wind zijn natuurlijke opfrissers. Bovendien tast de buitenlucht de vezel niet aan en bespaart u uzelf veel water en stroom.
Met deze wasvoorschriften wast u kleding van Cavallaro Napoli altijd op de juiste manier:
Katoen (CO)
Katoen is een natuurlijke vezel die groeit uit de zaden van een katoenplant. Katoen heeft een sterke slijtvastheid en is daarom een duurzame stof. De relatief lage elasticiteit zorgt ervoor dat katoen snel kreukt. Katoen is de meestgebruikte plantaardige vezel binnen onze collectie.
Katoenen kleding is makkelijk wasbaar. Het beste wast u katoenen kleren op 40 graden. Gaat het om fijnkatoenen kleding of kleding met opdruk, dan kan het beter op 30 graden en met een fijnwasmiddel worden gewassen. Let erop dat u nieuwe gekleurde katoenen kleding apart wast, want het kan afgeven bij de eerste keren wassen.
Denim
Was uw spijkerstofkleding op maximaal 30 graden. Was spijkerbroeken apart en binnenstebuiten. Voor spijkerstof kunt u een normaal wasmiddel of fijnwasmiddel gebruiken, maar er zijn ook speciale wasmiddelen voor. Sluit alle ritsen voordat ze gaatjes veroorzaken in uw andere kleding.
Ook kunt u uw denim in de vriezer stoppen. Op deze manier worden bacteriën gedood en verdwijnen nare geurtjes. Hoe minder vaak denim gewassen wordt, hoe beter/mooier de jeans blijft.
Wol (WO)
(Merino)wol is een dierlijke vezel die bestaat uit zachte haren van verschillende soorten schapen.
Kleding gemaakt van wol is zacht, comfortabel en kreukvrij.
Wol is ook een kwetsbaar product, dat met zorg moet worden gewassen om er zo het langste plezier van te hebben.
Wollen kleding is niet altijd even makkelijk te wassen. Sommige wollen kleding kan in de wasmachine op maximaal 30 graden, maar de meeste wollen kledingstukken kunt u beter met de hand wassen. Kijk goed naar de wasinstructies. Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wolwasmiddel.
Een wollen pak kunt u ook uithangen in de badkamer terwijl u doucht. Door de stoom die vrijkomt, wordt het weer fris en hoeft u minder vaak naar de stomerij. Ook kunt u het pak in de frisse lucht uithangen. Gebruik geen textielverfrissers, die laten lelijke vlekken achter en zijn vaak chemisch.
Ingedroogde vlekken kunt u voorzichtig uitborstelen met een zachte kledingborstel. Grotere vlekken zijn te verwijderen met een vochtige, katoenen doek. Als dit alles niet meer helpt, dan is het tijd voor de stomerij.
Linnen (LI)
Linnen is ook een natuurproduct: op basis van cellulose. De linnenvezel komt van de vlasplant, een gewas dat groeit op koelere plaatsen.
Linnen lijkt op katoen, maar glanst meer en is grover van structuur.
Zijde (SE)
Zijde is afkomstig van de cocon van de rups van de zijdevlinder.
Zijdeweefsels hebben glans, fijnheid en absorberend vermogen en zijn geschikt voor alle seizoenen.
Viscose (VI)
Viscose is een kunstmatige stof die qua uiterlijk en gevoel veel lijkt op zijde.
Viscose is zacht, soepel, kleurvast maar ook kreuk- en krimpgevoelig.
Viscose heeft een natuurlijke krimp van 4-8%.
De gekrompen viscose kan na het wassen met gemak gestreken worden naar de oorspronkelijke vorm.
Lyocell/Tencel (LCY)
Lyocell/Tencel heeft eigenschappen die veel overeenkomen met de eigenschappen van viscose. Lyocell/Tencel is sterker wanneer het nat is en kreukelt minder snel.
Polyester (PL)
Polyester is zeer geschikt in combinatie met stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet blijven.
Polyester is een lichte, gladde stof die zacht aanvoelt.
De stof krimpt en rekt niet snel uit. Bij intensief gebruik behoudt polyester zijn kleur.
Polyester kleding kunt u wassen op 40 graden. Om kreukvorming te voorkomen is het verstandig de kleding direct na het wassen uit de machine te halen en op te hangen. Het is raadzaam polyester kleding binnenstebuiten te wassen. Zo voorkomt u dat de kleding gaat pillen (stofbolletjes).
Polyacryl (PC)
Polyacryl wordt vaak gebruikt in truien en heeft dan hetzelfde uiterlijk als wol.
Acryl heeft een hoog warmte-isolerend vermogen, is kleurvast en heel zacht.
Kleding van (poly)acryl lijkt op wollen kleding, maar is synthetisch. Je wast kleding van (poly)acryl het best op een wolwasprogramma op maximaal 30 graden. Keer uw kleding altijd binnenstebuiten. Acrylkleding kunt u wassen met wasverzachter, want dit voorkomt dat de kleding statisch wordt.
Polyamide/Nylon (PL)
Polyamide/nylon is een sterk materiaal, kreukt nauwelijks, kan slecht tegen warmte en kan geel worden in de zon. Polyamide/nylon is de meest vormvaste onder alle textiele vezels (ook in natte toestand) en is uiterst elastisch. De toevoeging van polyamide/nylon maakt het materiaal licht en geeft vormvastheid aan het product.
Lycra
Voor een goed resultaat kunt u kleding van Lycra het beste met de hand wassen. Voeg een kleine hoeveelheid fijnwasmiddel toe aan de was. Gebruik geen wasverzachter! U kunt ook het handwasprogramma op je wasmachine gebruiken. Was Lycra voor het beste resultaat binnenstebuiten op 30 graden.
Vlekken in het algemeen
Als er vlekken zitten op uw kleding, is het raadzaam deze eerst voorzichtig te deppen met warm water. Gebruik eventueel een speciaal vlekkenmiddel. Om vlekken goed uit kleding te krijgen, kunt u een voorwasprogramma gebruiken. Op deze manier laten hardnekkige vlekken beter los.
Duur van het wasprogramma
Een gemiddeld wasprogramma duurt zo’n 1,5 tot 2 uur. Kleding die op lagere temperatuur moet worden gewassen, zoals wol, acryl en spijkerstof, kunt u op de meeste moderne wasmachines wassen met een eco-programma. De machine doet er dan langer over, maar helpt wel hardnekkige vlekken te verwijderen.
Lavendel
Leg een bosje lavendel in uw kledingkast. Dat ruikt niet alleen lekker, maar beschermt kleding ook tegen motten.